HTML

EurópaÁzsia

A Bárka Színház Európa-Ázsia című előadásának próbafolyamata. Érdekességek,kulisszatitkok, fotókkal és videóval kiegészítve.

Friss topikok

A MŰANYAG FÉNYKARD

2013.12.10. 15:50 EurópaÁzsia

DSC_0362.JPGAz október végi olvasópróba után ismét a Bárkán próbálunk, mégpedig először díszletben. (Eddig az úgy nevezett jelzésdíszletben.) Őrület van, sürgés-forgás, mindenki művel valami nagyon fontosat és halaszthatatlant. Závada Jancsi – aki a Kisfiú egyik alakítója – a Star Wars-os lézerkardjával és a Darth Vader maszkjával jelenik meg. A kard leesik, mire Pogács Zsuzsa riadtan felkiált: „Jaj, a fénykard!". De Jancsi kiábrándultan legyint: „Műanyag...". Közben a szín főszereplőjévé egy mérőszalag válik, mindenki eszeveszetten kapkod utána, hol Tamara, a látványtervező, hol Kozma András, ezúttal tolmácsként, sőt, még az igazgató kezében is megfordul. A Presznyakov testvérek a színpad elején magyarázzák, hogyan is kellene megoldani, hogy legyen még három méter sík felület (mert a díszletben jelenleg szinte minden meredek). Hirtelen mindenki köréjük csoportosul, mini vita, majd hopp, megtalálják a megoldást.

Eljutunk oda is, hogy ki kell próbálni a nézőteret kettéválasztó, ijesztően meredek lejtőt. Seress Zoltán az első jelentkező, aki kerekesszékben próbál legurulni, de az eset kis híján balesetbe torkollik. Ezt még ki kell találni.

Egyszer lemegy az első jelenet, amit eddig egy jóval kisebb térben próbáltak. Először mintha elveszne az egész ezen a jóval nagyobb színpadon. A következő próbálkozások során azonban egyre inkább látható, hogyan alkalmazkodnak a színészek a változáshoz; hogyan illeszkedik bele a jelenet és a koreográfia az új térbe.

DSC_0427.JPG

Lőkös Ildikó dramaturgtól megtudom, hogy a mai próba nyílt próba, s hogy egyetemisták várakoznak kint. Vologya nevetve mondja, hogy de hiszen még semmi látnivaló nincs. Sebaj, a diáksereg beözönlik, s izgatottan várják, hogy beleshessenek a kulisszák mögé. Ildikó bemutatja a színészeket, és röviden összefoglalja mindazt, amit a rendezőpárosról és a darabról tudni érdemes. Seress Zoltánt külön bemutatja, mint igazgatót, arra az esetre, ha valaki feltétlenül a színház igazgatójától akarna valamit kérdezni. Erre – az ebben a kontextusban igazgató, de egyébként a Vőlegényt játszó színész – így szólt: „És akkor majd a Lőkös válaszol."

Végül Seress Zoltán mégis szól néhány szót a fiatalokhoz. Elmondja, hogy a színészek számára ez a díszlet éppen annyira új, mint nekik, vendégeknek; még be kell lakniuk. Sőt mi több, lehet, hogy ezért hamisan is fognak énekelni.
Dobos Csaba, aki Pogács Zsuzsa rendezőasszisztens asszisztense, és a remek próbafotók készítője, ismételten bizonyságot tesz multifunkciós képességeiről, és kaszkadőrként kipróbálja a veszedelmes lejtőt biciklivel, s a sikeres mutatvány után tapsvihar köszönti.
Hosszas megbeszélés és instruálás után újra lemegy ugyanaz a jelenet, immáron sokkal gördülékenyebben.

DSC_0443.JPG


A következő kör a kérdésekről szól. Először Lőkös Ildi kérdésére válaszolva, hogy mennyire volt elégedett a jelenet próbájával, Vologya elmondja, hogy Mikulás napja van ma, és aki nem elégedett, nem kap ajándékot. S mivel ő nagyon szeretne egy melegebb cipőt, feltétlenül elégedett a próbával. Megtudtuk azt is, hogy azért írták át a tíz évvel ezelőtt írt Európa-Ázsiát, mert nagyon szívesen csinálnak remixeket, azon kísérletezve, hogy milyen motívumokat csempészhetnek bele még a darabjaikba. Kiderül, hogy a rendezőket – akik az utóbbi időben inkább filmek készítésével foglalkoztak – Seress Zoltán sarkallta, hogy visszatérjenek a színházhoz. Vologya elmondása szerint az igazgató rögeszméjévé vált, hogy visszahozza őket a színpadra, de reméli, hogy hamar feladja a próbálkozást, mivel ők mindent megtesznek azért, hogy így legyen. (Ez utóbbi mondatban volt egy kevés irónia.)

Miután elmegy a diáksereg, újra elpróbálják az első jelenetet. Ez alkalommal a Kisfiút Kovács Balázs Olivér játssza. Meg vagyok lepve azt látván, hogy a két fiú jelenetét – ami ugyebár ugyanaz a jelenet – a személyiségük alapján teljesen különbözően rendezték. Hogy hogyan, azt már el nem mondom, de tényleg érdemes megnézni mindkét verziót!

Pénzes Stefánia

A fotókat Dobos Csaba készítette!

Érdekes próbafotókat az Európa-Ázsia fb oldalán láthatsz!

Presznyakov testvérek

Európa-Ázsia

utcamusical
Fordította: Kozma András

Anya – Varga Anikó
Férfi Tanú – Jerger Balázs e.h.
Női Tanú – Szabó Emília
Menyasszony – Szorcsik Kriszta
Vőlegény – Seress Zoltán
Férfi szélvédővel a fején, Bölény – Ilyés Róbert
Kínai biciklis, Rendőr – Dévai Balázs
Kaszik – Gados Béla
Elvis I. – Spolarics Andrea
Elvis II. – Kardos Róbert
Elvis III. – Varjú Olga
Félszemű hosztesz – Makra Viktória m.v
Kisfiú - Závada János m.v./Kovács Balázs Olivér m.v.

Koreográfus – Gergye Krisztián m.v.
Díszlet- és jelmeztervező: Barnoff Tamara m.v.
Zene: Szakál Tamás m.v., Pagonyi András m.v.,
Fekete János m.v./Fekete Mátyás m.v.- beatbox, Vidák Róbert /Lamm Dávid m.v. –gitár
Dramaturg – Lőkös Ildikó
Rendezőasszisztens: Pogács Zsuzsa
A rendezők fordító-munkatársa: Kornél Emília Milka
Rendező: Presznyakov testvérek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://europazsia.blog.hu/api/trackback/id/tr275684104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása